2024届高考英语一轮复习强化增分练:Unit 7《The Sea》(北师大版含解析)

雕龙文库 分享 时间: 收藏本文

2024届高考英语一轮复习强化增分练:Unit 7《The Sea》(北师大版含解析)

  Unit 7

  The Sea

  课时练(一) 一、单元考点落实练(练基础)(限时:40分钟)

  .单词拼写

  1.She screamed (大声喊叫) that there was a snake under the bed.

  2.They debated (争论) for over an hour on the advantages of different systems.

  3.I've got to go. I can't handle (对付) it any more.

  4.Only four people managed to escape (逃离) before the roof collapsed.

  5.This is a yardstick (标准) for measuring (衡量) whether a person is really progressive.

  6.It can take many years to recover (恢复正常) from the death of a loved one.

  7.He was banned (禁止) from leaving his country while he was investigated.

  8.If an interview is too easy, it's a sure sign (预兆) that you haven't got the job.

  9.The ship didn't sink (下沉) immediately; it floated for a while.

  10.As soon as the opportunity presented (出现) itself, she would get another job.

  11.Would you please tell me how much discount (折扣) you offer?

  12.Anyone who disagrees (不同意) with me can tell me your reason.

  .单句语法填空

  1.It is said that he took the trouble to_gather (gather) the materials for me.

  2.Mr. Green tried to persuade Miss King to_attend (attend) the important conference, but she refused.

  3.Charles often attempts to escape being_fined (fine) whenever he breaks traffic regulations.

  4.I was sleepy.I decided to make myself some strong coffee so I could work better (well).

  5.The work finished (finish), they left the office and went home.

  6.The woman promised the boy she would make a dress to his own measure.

  7.Some universities require that all students living in a dormitory sign up for a meal plan.

  8.Most children at school hope that they can participate in activities that appeal to them after class instead of just doing their homework.

  9.I never thought Clare would make it as a successful actress.

  10.They were going back home when the accident happened.

  11.This is the middle school where Mr.Smith taught English ten years ago.

  12.We drove to the airport the next morning to pick up Susan to attend the wedding together.

  13.Can you arrange for us to_visit (visit) the Industrial Exhibition tomorrow morning?

  14.In its day, it was one of the greatest books to survive from the ancient world.

  15.While there is a global ban on nuclear testing, a few countries are still doing experiments on nuclear weapons.

  Ⅲ.单句改错

  1.People are banned smoking in many public places in England.banned后加from

  2.We encourage students to participate fully on the running of the college.on→in

  3.Our school which was built last year is three times as bigger as his.bigger→big

  4.The two neighbors disagreed bitterly with their boundary line.with→on

  5.To our delight, everything goes on smoothly according the plan.the前加to

  6.Nothing else is precious than water in the desert.precious前加more

  7.If buyers pay in advance, they can make large wholesale purchases at discount.at后加a

  8.Though badly frightening, the girl remained outwardly (表面上) calm.frightening→frightened

  9.You'd better make an apology to your teacher for your late.late前加being

  10.Read this sentence and tell me if it makes a sense.去掉a

  .课文缩写语法填空

  The Vikings, whose ancestors came from Scandinavia, were the first Europeans to_reach (reach) America. They had lived in many places of Northern Europe. In 982 AD, a man ②called (call) Eric the Red was forced to leave Iceland because of a murder, for which he got ③into trouble. Eric discovered Greenland and persuaded some people ④to_settle (settle) in Greenland. Later a man ⑤by the name of Biarni set sail from Iceland to search for Eric's party. ⑥But he was blown off course and ⑦eventually (eventual) reached Greenland. In the year 1002, Leif, Eric the Red's son, followed Biarni's directions and sailed to ⑧what is believed to be the coast of present­day Canada. He also discovered Newfoundland. Actually, Eric the Red and Leif's deeds are ⑨the first records we have of Europeans ⑩sailing (sail) to the Americas.

  Ⅴ.用本单元所学知识完成写作训练

  (一)依据提示补全短文

  My friend Jack is an explorer, and he has a lot of experiences. Adventure on the sea is extremely dangerous, but (however/therefore/but) he still can persuade_some_people (说服一些人) to join in his adventure on the sea.

  According_to_his_arrangement (根据他的安排), they set_sail (启航) last year in_search_of (寻找) whales. On the way, he warned his fellows to watch_out_for_sharks (注意鲨鱼) in case they got_into_trouble (陷入麻烦). Unfortunately, ①when they were having supper, a terrifying shark took them by surprise. ②They fought against it using harpoons in their hands. With their joint efforts, they survived finally. After a month's travel on the sea, they made_it_to_their_destination (到达目的地) and found the whales.

  (二)按要求将词汇句式升级

  1.用本单元高级词汇替换加部分

  (1)join in→participate_in

  (2)finally→eventually

  (3)travel on the sea→voyage

  2.按要求进行句式改写

  (1)用“be doing ... when”句型改写句①

  ..._they_were_having_supper_when_a_terrifying_shark_took_them_by_surprise.

  (2)用独立主格结构改写句②

  They_fought_against_it_harpoons_in_hands.

  二、完形填空提练(练专项)(限时:20分钟)

  (2024·石家庄高中毕业班适应性测试)Last night, my eighteen­year­old son and I were leaving a store. At the end of the parking lot, there stood a man. He was __1__ than many — most likely in his sixties — clean, but looked very sad. He was __2__ a sign which read: “Looking for work. __3__ to get enough money to buy a bus ticket to Wyoming.”

  I drove by him and something in my heart said: You need to __4__ him. I rarely have cash on me, but today I __5__ had cash in my wallet. I had a $5 and a $10 dollar bill. I said to my son to get the $5 and we will __6__ by and hand it to the man.

  My son said, “Mom, I think that man is really down on his __7__. Can we give it all to him?”

  “That's all the cash I have,” I answered. “But, you can __8__ to give him the $5 or the $10.”

  He __9__ took out the 10 dollars. We drove back over to the man. My son __10__ the man the money, he looked so __11__ and at first said nothing. He opened the __12__ and turned it over a few times realizing it wasn't just a dollar note. His eyes grew __13__, his mouth dropped open, and he said, “Thank you, thank you.”

  “You're welcome,” we __14__, and drove off.

  I didn't realize it, but my son __15__ him in the car mirror as we drove away. He told me that the man __16__ his backpack and began walking away. We don't know __17__ he was going, and it really doesn't matter. He was on his way.

  On the __18__ of the ride home, my son told me that in his English class, they have been doing a service journal. He was excited to be able to go to school and write about this __19__.

  It made us both feel so __20__ to help this old man. We hope, in some way, he finds his way back to Wyoming.

  1.A.kinder B.stronger

  C.older

  D.taller

  解析:选C 根据空格后的“most likely in his sixties”可知,这个人年纪比较大,所以older符合语境。

  2.A.holding

  B.making

  C.checking

  D.painting

  解析:选A 根据常识可知,这个老人应该是举着一块牌子,所以hold符合语境。

  3.A.Hesitating

  B.Trying

  C.Managing

  D.Begging

  解析:选B 根据语境可知,这位老人想找一份工作,努力挣够钱买一张去Wyoming的车票,所以try符合语境。

  4.A.defend

  B.recognize

  C.develop

  D.help

  解析:选D 根据下文内容可知,作者想帮助这位老人,所以help符合语境。

  5.A.illegally

  B.exactly

  C.actually

  D.finally

  解析:选C 根据下一句“I had a $5 and a $10 dollar bill.”可知,此处指平时作者很少带现金,但是今天她的钱包里居然有些现金,所以actually符合语境。

  6.A.drive

  B.move

  C.walk

  D.stand

  解析:选A 根据第五段第二句“We drove back over to the man.”可知,作者是开车来到这位老人身边的,所以drive符合语境。

  7.A.impression

  B.luck

  C.voice

  D.appearance

  解析:选B 根据语境可知,作者的儿子认为这位老人现在正处于困境,运气不好,所以luck符合语境。

  8.A.deserve

  B.demand

  C.choose

  D.promise

  解析:选C 根据语境可知,作者认为不能将所有的现金都给老人,但儿子可以选择给老人5美元还是10美元。另外,空后的“or”也是提示,所以choose符合语境。

  9.A.violently

  B.immediately

  C.hardly

  D.slowly

  解析:选B 根据语境可知,作者的儿子立即拿出那张面额为10美元的钞票准备给那位老人,所以immediately符合语境。

  10.A.threw

  B.lent

  C.spared

  D.handed

  解析:选D 此处应指作者的儿子将这张纸币递给老人,所以hand符合语境。

  11.A.interested

  B.troubled

  C.shocked

  D.disappointed

  解析:选C 根据空格后的“at first said nothing ... turned it over a few times”可知,此处应指当这位老人看到有人直接拿钱帮助自己时,他非常震惊,一开始什么都没说,并将钞票翻来覆去看了好几遍,所以shocked符合语境。

  12.A.wallet

  B.bill

  C.paper

  D.dollar

  解析:选B 根据空格后的“realizing it wasn't just a dollar note”可知,此处应指老人将作者的儿子递给他的钱展开,翻来覆去看了好几遍,才意识到这不是一张一美元的纸币,所以此处应填bill。故答案选B。

  13.A.black

  B.white

  C.wide

  D.narrow

  解析:选C 根据语境可知,老人瞪大眼睛张大嘴,有点不敢相信眼前的状况,所以wide符合语境。

  14.A.smiled

  B.cried

  C.sighed

  D.shouted

  解析:选A 根据常识可知,当这位老人感谢作者母子时,作者母子应该是微笑着说“不客气”,所以smile符合语境。

  15.A.accompanied

  B.repaid

  C.suspected

  D.watched

  解析:选D 根据语境可知,此处指作者的儿子通过倒车镜注视着这位老人,所以watch符合语境。

  16.A.filled in

  B.gave up

  C.picked up

  D.turned down

  解析:选C 根据语境可知,这位老人拿起背包准备离开,所以pick up“拿起,捡起”符合语境。故答案选C。

  17.A.where

  B.how

  C.whether

  D.when

  解析:选A 根据语境可知,作者和她儿子都不知道这位老人要去哪里。根据语境可知,此处应用where引导宾语从句并在从句中作地点状语。故答案选A。

  18.A.top

  B.rest

  C.part

  D.back

  解析:选B 根据语境可知,在剩下的返程中,作者的儿子向她说了一件事,所以rest符合语境。

  19.A.ride

  B.effect

  C.cash

  D.experience

  解析:选D 作者母子帮助这位老人的事情对儿子来讲是一次难忘的经历,所以experience“经历”符合语境。

  20.A.positive

  B.energetic

  C.special

  D.normal

  解析:选A 根据语境可知,帮助老人这件事让作者母子二人都感觉很好,所以positive“良好的,正面的”符合语境。

  课时练(二) 阅读理解提速练(练速度)

  (限时:35分钟)

  Ⅰ.阅读理解

  A

  (2024·河北五校联盟质检二)When Joshua Blue, a head teacher at the Kennedy, hosts a lecture for his students, he wears a light violet­colored tie. “You don't want so many bright colors that the kids will get distracted,” said Blue. Colors give off very specific signals, and different tie colors stand for very different impacts. Wondering what color tie to wear to your next meeting? Here's how to choose the perfect color tie for every occasion:

  All powerful reds

  It's not a coincidence (巧合) that many politicians wear red­colored ties with light shirts and darker suits. “Red is the powerful color,” said Mark Woodman, a trend analyst who studies color in Laurel, Maryland. “There's something about red that always comes back to strength and passion.” But the tone of your reds matters, too. Darker reds can help build trust, while lighter red and pink ties can be more of a statement about your personal style and be associated with creativity. When you want to convey a sense of ambition, consider a shiny red.

  Royal purples

  Ross Znavor, an executive in financial services in New York, wears purple ties rather than red to business meetings because the color shows a bit of self­confidence and helps him create lasting first impressions. Purple, traditionally a sign of royalty and wealth, is becoming more acceptable in the workplace.

  Black affairs

  “While you might not wear them to meetings on a regular basis, wearing black ties to a cocktail party or even a dinner is unique and attractive,” said Zyla. But remember: the formal black color can feel aggressive in many situations. “Avoid it if you are a green­hand at work,” Zyla said.

  Right blues

  Afraid of sending the wrong message with your tie color? Consider blue as the all­purpose tie. Blue ties are a good investment because the color reminds people of the sky and ocean. “Blue is the safest color to wear,” Lindsay said.

  语篇解读:本文是一篇说明文。每一种颜色都会传递不同的信息,产生不同的影响。在想下一次开会要系什么颜色的领带吗?本文能帮你选出匹配每个场合的最佳颜色的领带。

  1.Why do many politicians prefer red­colored ties?

  A.Because they often wear light shirts and darker suits.

  B.Because they want to get promoted.

  C.Because red is related to strength and passion.